TRÄNINGSARTIKEL | teknik, stil och utförande
TEKNIK – STIL – UTFÖRANDE
När det pratas om lyftning så pratas det om teknik. Ordet teknik skulle jag vilja säga är mer ett generaliserat samlings ord för flera saker. En av de bästa lyftarna genom tiderna Rickie Dale Crain delade upp det i ”Form, Style, and Technique”. Min översättning av detta till svenska är utförande, stil och teknik. Alla tre innefattar olika saker. För att kunna prata och förstå ett lyft på bästa sätt ”tekniskt” hjälper denna uppdelning. Vi ska kolla på varje ord och dess innebörd.
Teknik
Vad jag väljer att definiera teknik som går lite hand i hand med vad man kallar anspänning. Det finns olika sätt att skapa anspänning. Vissa skapar anspänning genom moment, andra statiskt och vissa inte alls. Sen har vi de som helt tappat bollen och bara spänner sig och tror att det är samma sak. I en annan artikel Teknik & Anspänning i Bänkpress skriver jag teknik i olika typer av anspänningstekniker. Då beskriver jag tre olika typer. Stötpressaren, internetpressaren och bänkpressaren. Det kan beskrivas som tre olika tekniker, eller i vissa fall då icke tekniker för att skap kraft och anspänning.
Om vi säger att stötpressaren i bänkpress är lite vad ”Grip and Rip” är i marklyft och i knäböj när man släpper på och böjer på studsen. Då är internet stilen i marklyft och knäböj när man bara fokuserar på att bara ta sig från A till B med en proper hållning. Ingen anspänningen eller kraft skaps för att kunna accelerera eller driva på. De som markar och böjer med vad jag kallar internet stilen hinner därför sällan till det skede där det går trögt på ”riktigt” i ett lyft. Eftersom ingen stabilitet för att trycka på finns i kroppen så tar det ofta stopp när stången börjar stagnera.
Stil
Ovan användes exemplet smal och sumomark. Det är ett enklare exempel på två olika stilar. Där ifrån kan vi grotta och hitta detaljer i stilarna. Beroende på över/underarms längder till lika så lår /skenbens längder samt torso längde är vissa stilar att föredra framför andra. Även saker som rörlighet eller svagheter/styrker kan spela in mycket här. Ifall någon som är 200 cm lång med 220 cm i vingspann ska bänkpressa kommer stilen inte se ut som någon på 150 cm med 140 cm vingspann. Där emot kan teknik och utförande vara så gott som samma trotts väldiga skillnaderna i kroppstyp. De vill säga att de efterstävar att skapa kraft på samma sätt och inom sin stil håller utförandet.
Typiska skillnader på stilar i bänkpress kan vara att hålla brett eller smalt. I knäböj en hög eller låg stång placering. Ifall en bänkpressare som håller brett normalt bänkar smalt används oftast samma teknik. Då trotts att stilen är annan. Förmågan att hålla utförandet genom rörelsen behöver dock inte vara självklart att man hanterar det lika bra.
Utförande
Oavsett vilken teknik eller stil du väljer så gäller utförande alla. Att någon inte klarar av att hålla den önskade positionen i ett lyft är inte kopplat till stil eller teknik. Det är kopplat till att du inte klarar av att hålla positionen för du är för svag. Om våra knän i knäböj tenderar att falla in mot varandra när det är tungt, men inte gör det på lätta vikter. Då är det en avvikelse i vårat utförande. När vikterna är lätta så är lyftet väldigt likt när vi sänker stången som när vi reser stången. Vi håller alltså med samma led och stång bana. Allt som vikterna blir tyngre börjar det skilja mer och mer. Ju mer avvikande utförandet blir, ju mindre kontroll har vi. Hade vi haft 100% kontroll hade utförandet inte havererat.
På så vis är stil och teknik mer absoluta. Vi vet vad vi vill göra och hur vi vill göra det. Utförande är tyvärr något hopplöst så sätt. Vi vet vad vi vill, men vi lyckas inte när det blir tungt. Att nå ett 100% perfekt utförande på en 100% ansträngning går nog inte. Den svagaste länken kommer troligen ge vika, mer eller mindre. Det enda vi kan göra är att aktivt jobba med att eftersträva ett perfekt utförande.
Summering
När du lyfter något kommer du ha en stil, teknik och ett utförande. Det som är upp till dig är att skaffa den bästa stilen. Med en teknik där du kan få kraft. Hålla dig sedan till det utförandet din teknik och stil skapar. Kolla då inte på hur det ser ut på tunga vikter när du tappar kontrollen för att få en uppfattning. Kolla istället på hur det ser ut på lätta vikter som du lyfter under kontroll. Hur det ser ut när du sänker och reser stången. Se till att behålla hållning och hålla var sak på sin plats i lyftet. När saker börjar falla ur position så jobba med att hitta tillbaka. Det viktiga är inte att ditt lyft idag är 100% perfekt. Det viktiga är att du jobbar ditåt pass efter pass.