PROFIL | Rickie Dale Crain – Styrkelyftare
Rickie Dale Crain – Styrkelyfts legend och teknik mästare
Rickie Dale Crain föddes i Phoenix Arizona 18 februari 1953. Han började träna tidigt då hans familj var och blev ännu mer kända för att lyfta skrot. Rickie blev en av de bästa styrkelyftarna genom tiderna. Han hade många fantastiska prestationer som kan backa upp detta. Redan vid 13 års ålder tränade han knäböj med 90 kg. Vid 17 års ålder knäböjde han över 180 kg. Då ska ni veta det men att Rickie inte var eller är en stor kille. På en längd inte mycket över 160 cm och kring 17 års åldern inte heller tyngre än 60 kg.
Han etablerade sig under 70-talet i 67,5 och 75 kg klassen. År 1976 tog han ett stort kliv fram och vann Pan AM mästerskapen och amerikanska mästerskapen. I klass 67,5 kg gjorde han totalen 677,8 kg med mer eller mindre ingen utrustning. Endast bälte och enklare knälindor. Han var stor favorit att vinna VM titeln. Tävlade i 75 kg klasen då, men bommade ut sig i marklyft då han spände bågen för hårt. I stället vann Bill West från Storbritannien på 677,5 kg. Bill kom att placera sig i toppen på många mästerskap fram över han med.
Det tog några år till innan Rickie tog sig till VM, men när han väl gjorde det 1980 så vann han denna gången. 730 kg i klass -67,5 kg. Nu då med första generationens böjdräkter. Rickie kom att bli ett namn för böjdäkten då och styrkelyfts utrustning över lag då han startade företaget ”Crain´s Muscle World”. En av de största i världen på styrkelyfts utrustning. Utöver det så hade han gym och tränade många lyftare. Rickie var inne mycket på vad gäller teknik. Han var sällan kanske den fysiskt starkaste lyftaren, men han var starkast i de lägen han behövde. Knäböj, bänkpress och marklyft. Detta ledde till mängder med världsrekord i och utan dräkter. Rickie vann alla VM han ställde upp i från 1980 till 1987 i Norge när han kom 2a. Då på en av de sämre totalerna han gjort på länge, 750 kg.
Rickie blev den 1996 den lättaste mannen att knäböja 800 lbs / 363 kg och då som 43 åring. Detta gjorde han i klass -75 kg och var det året den 87 tyngsta knäböjen i hela världen oavsett förbund eller viktklass.
För att nå dessa vikter och hålla över tid vad just lyftets konst något Rickie jobbade med hårt och mycket. Givetvis var andra saker betydande med för dessa enorma vikter på 90-talet. Träningen, utrustningen och dopningen. Dock kan stil, utförande och teknik i fint format översättas och inspireras oavsett preparat eller ej. Framförallt principer.
Rickie delade upp lyftet i ”Form, Style, and Technique”.
Ofta används teknik som ett maningsord för dessa tre, men egentligen är det olika saker. Form som då kan översättas till utförande på svenska är det kanske mest absoluta. Oavsett teknik och stil vill du ha ett propert utförande. Stil kan liknas vid lite mer hur ser det ut. Beroende på dina längd proportioner i kroppen och vilken stans/bredd du väljer att ha. Enklaste jämförelsen kan vara i marklyft. Där har du sumo och smal mark. Dock behöver inte tekniken eller utförandes skilja för det. Med teknik kan man tänka tillvägagångssätt. Startar mjukt du med tajt spänningen genom kroppen eller är du slapp och rycker tag i vikten? Det är två olika tekniken att utföra lyftet. Sen oavsett vilken stil vill du hålla utförandet. I det här fallet kommer den som rycker loss stången i ett marklyft tendera att inte kunna hålla positionen så väl.
Detta tre punkter är väldigt bra och givande att bryta ner sina lyft med. Två med samma teknik behöver inte ha samma stil. Två med samma stil håller nödvändigtvis inte utförandet lika väl. Här är en video där Rickie själv knäböjer och pratar om tekniska aspekter runt det.
Här kan du läsa mer om principerna Teknik, stil oh utförande.