Ironman Kalmar 2024 Del 1 – Träningsplanering
Efter att ha gjort Challenge Vansbro 2023 var min tanke först att göra Challenge Vansbro igen 2024, få en bättre tid och sen anmäla mig till Ironman Kalmar 2025. En stor anledning till att jag inte ville göra Ironman Kalmar 2024 var att det är så jäkla stor kostnad. När jag började göra kalkylen för allt detta så skulle anmälan, boende, utrustning i form av triathlondräkt, ny våtdräkt (min nuvarande är för stor efter att ha tappat vikt), ny cykelsadel, crawlkurser osv kosta ca 25 000 kronor allt som allt, vilket är en jäkla massa pengar. Men ärligt talat så har Ironman Kalmar varit mitt mål sedan jag hörde en podd av Hemsö Triathlonpodden om det 2021 och det kändes segt att behöva skjuta på det ett år till. Visserligen är min triathlonform dålig, jag har kommit näst sist båda halv-ironmandistanserna jag har kört (Ironman 70.3 Jönköping 2022 samt Challenge Vansbro 2023). Men formen är avsevärt bättre nu än när jag började min träning och min halv-distans tid förbättrades med över 1h mellan 2022 till 2023. Jag tror dessutom att jag kan få en rejäl skjuts av ytterliggare viktnedgång och mer målinriktad/strukturerad konditionsträning som jag faktiskt inte haft än. Jag behöver inte placera mig bra direkt, mitt mål har alltid varit att bara ta mig runt.
Jag satt och spana på Kalmar dagen innan anmälan för 2024 skulle öppna och såg att priset om man anmälde sig tidigt var på 6600kr, vilket var 1400kr mindre än jag trodde. Dessutom (och detta var i princip det som avgjorde det) fanns en möjlighet att fram tills 45 dagar innan start skjuta upp årets anmälan till året därpå om man anmälde sig tidigt. Det var en viktig punkt, dels för att om man märker på formen att detta nog inte kommer gå så har jag en möjlighet att “bail out” för att få 1 år till på sig, men den största saken är att ifall min fru skulle bli gravid igen (vilket är en möjlighet när man är gift och i fertil ålder) och unge nummer 2 skulle bli planerad till datumet runt Ironman Kalmar 2024 så kan jag givetvis inte prioritera loppet i den vevan. Då är det bra att det går att ändra.
Så jag sa “Fuck it”, fick min fru att godkänna planen och satte igång med att försöka få ihop detta ekonomiskt, träningsmässigt och tidsmässigt.
I detta inlägget kommer jag skriva om hur jag har tänkt träningsmässigt, i ett kommande inlägg tänkte jag gå igenom vad kalaset i detalj kommer kosta, samt lite mer om material som jag har köpt. Det går nämligen inte att komma undan att triathlon och specifikt Ironmans är en dyr hobby med mycket stora möjligheter till att bränna pengar.
Inför mina andra triathlonlopp har jag sprungit, cyklat och simmat regelbundet, men utan någon strukturerad plan förutom att träna längre och längre fram till 1 månad ut från tävling. Det har ändå fungerat okej, jag kapade tex min lopptid med över 1h mellan 2022-2023 (hade gått ner ca 10kg då också). Men en heldistans är ju dubbelt så lång som en halvdistans och då kan man inte vara så jäkla loj om man vill överleva någorlunda.
Jag googlade frasen ”free ironman trainingplan pdf” och hittade direkt ett gratis 12 månader långt träningsprogram på 220triathlon.com som vid en snabb anblick såg vettigt ut. Svårare än så måste det inte vara. Ni kan hitta träningsprogrammet här. Jag kommer justera det lite utefter vad som hände under veckorna, men jag kommer försöka hålla det så gott det går. Utöver det programmet kommer jag också träna Brasiljansk Jiu Jitsu (BJJ) en gång i veckan och två pass styrketräning. Ibland kommer styrketräningen slås ihop med konditionspassen och ibland görs ett pass på morgonen och ett annat på kvällen. Det löser sig och får bli som det blir tänker jag. När jag skriver detta är jag mitt i vecka 4 på schemat och det går fint.
En knepig grej med Ironman Kalmar är just simningen. 3860 meter i havet kan bli minst sagt kaosigt om det blåser. Det kan faktiskt vara ett såpass stort problem att jag har kollat på om jag borde göra en transfer från Ironman Kalmar till Ironman Köpenhamn där simningen är mer skyddad från oväder, men jag står fast vid att Kalmar är rätt beslut av flertalet andra anledningar. Jag har tidigare tagit några crawlkurser i Karlstad och lärde mig grunderna där, men kurserna lämnade faktiskt mer att önska i form av teknikråd och feedback. Crawlkurserna i Kristinehamn har ett oerhört bra rykte, men dom har tyvärr alltid varit fullbokade när jag har kollat efter dom på min nivå. Men en av mina simmande kollegor snackade in mig i deras kurs när en plats blev ledig. Den kursen drar igång denna veckan, vilket ska bli kul och kommer ersätta ett av simpassen i schemat.
När det kommer till cyklingen kommer helt klart en majoritet av passen göras på min smart-trainer inomhus, det är nämligen inte speciellt säkert att cykla när det är mörkt ute (vilket det är när jag tränar majoriteten av året) och inte heller när det är halt ute vintertid. Det har dock fungerat bra hittills, jag brukar se filmer under dom långa passen för att inte bli uttråkad och jag har rätt nyligen skiftat över från programvaran Zwift till Wahoo RGT för min smarttrainer. Största anledningen är för att Wahoo RGTs gratisversion duger för mig, kontra Zwift som kostade 15 dollar i månaden och faktiskt inte har allt jag vill ha i programvaran (som tex ett offline-mode som alla cykelappar verkar sakna).
För att inte konkurrera om familjetiden sker majoriteten av träningstiden på sena kvällar eller tidiga mornar, alltså när resten av huset antingen sover eller är påväg att somna. Det passar helt enkelt bäst in i min nuvarande livssituation. Gällande kroppsvikten så ska den fortsätta röra sig nedåt fram tills julafton i år, där jag efter julafton (julafton kommer alla hämningar släppa och inget ätbart går säkert) kommer sikta på att vara viktstabil. Anledningen till varför jag stannar viktnedgången där är för att efter nyår kommer träningen bli riktigt jäkla tuff och då kan jag helt enkelt inte ligga på energiunderskott om jag vill prestera någorlunda.
När jag gjorde Ironman 70.3 Jönköping 2022 så vägde jag 107,1 kg.
När jag gjorde Challenge Vansbro 2023 vägde jag 97,5 kg.
När jag skriver detta så väger jag 93,3 kg. Helst vill jag ligga runt 85 kg på kroppsvikten i Kalmar, men sålänge det iallafall är under 90 kg så ser jag det som okej. Det är bra om kroppsvikten är låg, men det är inte dom sista enstaka kilona som kommer avgöra om det går eller inte. Jag gör verkligen inget konstigt med maten, jag äter enligt tallriksmodellen för den som ska ner i vikt. Info om tallriksmodellen kan ni hitta på livsmedelsverkets hemsida här. Keep it basic är mitt råd.
Nästa inlägg kommer längre fram, då blir det lite mer fokus på utrustning och kostnader.
/ Daniel Dalerhult, Tvättäkta Hurtbulle