Amit Selberg

29 år i landslaget

Innan klassisk lyftning slog igenom internationellt i IPF 2012 var det utrustning som gällde. Under 90 och 00-talet fanns ett få tal lyftare som höll internationell nivå i styrkelyft genom båda de årtiondena, Amit var en av dem. Nu är han kanske mer känd som en bänkare bland nyare lyftare eller kanske snarare reseledare för veteranlandslaget. Fast det finns faktiskt en lång historia av lyftning bakom. Amit började träna som 9 åring och bodde i Bräcke, Jämtland. Han flyttade senare söder ut och bodde i Borås och Skövde. Under de åren tävlade han bland annat för Örebro KK och Borås AK. Senare flyttade han upp till Sundsvalls regionen där han ännu idag verkar och tävlar.

Amit började tävla tidigt 90-tal och blev uttagen som senior till bänkpress VM i Finland 1994. Han tävlade då i klass -52 kg, den lättaste klassen som funnits för killar och har inte alltid funnits för seniorer utan bara ungdomar och juniorer. Året där på åkte han på Junior VM i Indien och kom fyra i klass -56 kg. Under junior tiden tävlade han som både junior och senior, nationellt som internationellt. Han tävlade mycket och hårt under junior tiden med stora framgångar. Under junior tiden tog han flera total medaljer som junior, något han själv inte brydde sig i så mycket. Där emot så vid styrkelyfts EM 1998 i Finland så tog han sin första total senior medalj. Det var en av många som skulle komma. Han såg junior tiden som en startsträcka för vad som skulle komma. Som junior lyckades han även 1997 slå  junior världsrekord i klass -60 kg med 160,5 kg i bänkpress och Europa junior rekord med 245,5 I knäböj vid mästarmötet i Örebro.

Som senior tävlade Amit i klass 67,5 kg och 75 kg och sen när de nya klasserna kom 2011 blev det -74 kg. Under början av 2000-talet gav Amit allt för att bli bäst som senior. Det blev många landslagstävlingar och många medaljer. Trots allt tävlande och en vågig men uppåtgående utvecklig så hade han det inte lätt att vinna mästerskapen. Ett par av hans frekventare motståndare under åren var  Jarosław Olech och Daiki Kodama. Två av IPF:s mest välmeriterade och dominanta lyftare i historien. Inget kom gratis, minst sagt.

Amit på Bänk EM 2006

Vid bänkpress EM i Bordeaux, Frankrike 12 Augusti 2006 landade en liten, men stark svensk trupp. Det mesta de tävlande mins därifrån var den outhärdliga värmen. Där skulle Amit möta bland annat Jean-Luc Garcia. En man som kom från ett ”alternativt förbund” där dopingtester inte var något lyftarna var vana vid. Amit gick in på 195 kg som indikerade på att det skulle kunna räcka för guld. Oturligt nog fick gå om på samma vikt i andra för att tvingas gå om på i tredje… Två lyft bränd och båda på 195 kg. Inför sista lyftet räcker fortfarande 195 kg till guld och mot alla odds sätter han dit det. Han vinner sin första internationella titel och inte nog med det. Samma tävling var hans då blivande och nu mera fru på plats. Hon hade tävlat innan och kollade på hans tävling. Han var väldigt förtjusning i henne och en lång tid av brevväxlande hade redan pågått. Underförstått var hans fokus för själva tävlingen inte den bästa för han hade tankarna på annat. Den uteblivna sinnesnärvaron orsakade nästan en utblomning istället för Europa titeln. Tack och lov gick det vägen på alla plan! De är nu gifta och har en son, men det hindrade inte Amit att fortsätta.

I över tio år till fortsatte han att skörda medaljer på EM och VM i styrkelyft och bänkpress. År 2010 skulle bli sista året som han satsade på styrkelyft. Han rundade av sin styrkelyft karriär med att vinna SM och nordiska för att sen under hösten höja svenska rekordet i bänkpress avsevärt vid SM i Jönköping. I sitt andra lyft gjorde han 230 kg som höjde rekordet med 10 kg (?). I sitt andra lyft gick han för ett minst sagt ärligt försök på 240 kg. Där och då var en ny standard satt för klass -75 kg som sen skulle komma att bli -74 kg. Att nätt och jämt kunna ligga över 200 kg i -75 kg och vara bäst i Sverige gällde inte längre. Under 2010-talet fortsatte han plocka medaljer, nu i enbart bänkpress. Otaliga SM-guld och ett några till medaljer från EM och VM, bland dem två EM guld.

Som mest gjorde gjorde han 260 kg i bänkpress. Han slog även ett oönskat veteran världs rekord för de som är +40 år. När han var som bäst i styrkelyft gick han i -67,5 kg klassen. Där gjorde han en 725 kg total och i klass -75 kg blev det 740 kg. Underförstått var han en fenomenal bänkpressar, men även så knäböjare. Vid SM 2004 knäböjde han 285 kg i klass -67,5 kg. Det blev svenskt rekord som aldrig slogs, det samma gällde hans 725 kg total. Under åren har han totalt samlat på sig 20 st Styrkelyft och Bänkpress medaljer från EM och VM. Utöver de finns även nordiska medaljer och en drös SM medaljer. Under tre decennier har han plockat medaljer världen, något många inte förmår även om dom har den fysiska talangen för det. För att lyckas med det krävs en i härdighet och målmedvetenhet där motgångar kan slå en hårt i ansiktet samtidigt som de drar undan benen på en. Något man får räkna med kommer hända fler än en gång ifall man ska vara aktiv så lång tid. Amit gjorde sitt första senior landslagsuppdrag 1994 och sitt senaste 2019. Det är 26 år som aktiv i landslaget som senior, ingen annan har hållit sån frekvent aktivitet över så lång tid i svensk historia.

Bildresultat för amit selberg

EM 2006

Gillade du artikeln kan ni stötta mig genom att handa från tyngre genom denna länken: http://tyng.re/josef_eriksson

 


Per Berglund – Sveriges bästa manliga styrkelyftare på 90-talet

Josef Eriksson

Liknande inlägg