2025 – The Year Of The Klassiker


2024 års Ironman-äventyr är över sedan några månader. Kläderna från Ironman Kalmar bär jag så ofta det bara går och medaljen hänger fint på väggen i gymmet. 3 veckor efter Ironman Kalmar fick jag också min andra dotter, så nu är avlandet på mig avslutat (vilket jag också har sett till med ett kirurgiskt ingrepp).


2025 ville jag göra något som inte hade alltför stora prestationskrav och som heller inte hade samma prislapp som årets Ironman Kalmar äventyr. Som nybliven tvåbarnsfar blir det mindre tid att träna närmaste året och då skulle det bara vara att skjuta sig i foten om man satte upp något enormt mål. Jag valde därför ”en svensk klassiker” som mål 2025, som alltså består av Vasaloppet (öppet spår söndag för mig), Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet. Jag har inget tidsmål på något av loppen, utan vill bara komma runt och kunna säga att jag gjort en svensk klassiker. Klassikern känns som en typisk svennebanan-grej att ha gjort, så det ska bli kul att stryka den av listan också.

 

Anmälningsavgifter
Vid anmälan vill man såklart få dom billigaste priserna. Under 2024 har man kunnat få “Early bird” erbjudanden både på Vasaloppet och Lidingöloppet om man anmäler sig inom dom närmaste dagarna efter anmäla öppnar. På Vansbrosimningen och Vätternrundan har dom inte haft det, MEN, däremot har man kunnat få 10% rabatt på vansbrosimningen och  20% rabatt på vätternrundan under 2024 via Mecenat, både för den nuvarande studenten men också för den tidigare studenten via Mecenat Alumni (för oss som har studerat). Om man inte själv har tillgång kan man alltid bara fråga någon kompis om dom kan ge en rabattkoden, det ger trots allt några hundralappar i rabatt och rabattkoden är inte personlig. Såhär har anmälningsavgifter sett ut för mig när jag har inhandlat dom under 2024:

Vasaloppet Öppet Spår 90 Söndag: 1400 kr (Early Bird)
Vätternrundan: 1400 kr (Mecenat alumni rabatt)
Vansbrosimningen: 1076 kr  (Mecenat alumni rabatt)
Lidingöloppet: 796 kr (Early bird)
Totalpris: 4672 kr

Detta är alltså billigare än om du skulle köpa allt i ett paketpris från ensvenskklassiker.se, så om ni ska göra en svensk klassiker är ett tips att söka av internet efter rabattkoder, anmäl er när anmälan öppnar och köp inget paketpris från ensvenskklassiker.se. Det ska noteras också att ifall man vill få “en svensk klassiker”-medaljen/diplomet, så är det något man får köpa till i efterhand, (vilket ärligt talat är ett jäkla hån med tanke på vad skiten kostar i anmälningsavgifter) så jag lär nog inte beställa en sådan.

Daniel Dalerhult eller Gunde Svan? Ingen vet.


First up: Vasaloppet
En svensk klassiker ska göras i en följd, men det är inget av loppen du måste starta/avsluta med. Eftersom simning, cykel och löpning troligtvis inte blir några större problem för mig, väljer jag att starta med Vasaloppet, då jag inte kan åka skidor för fem öre. Skulle jag misslyckas med Vasaloppet 2025 får jag alltså en chans till på mig 2026, utan att det påverkar min klassiker. Vasaloppet är 90 km långt och lär bli fruktansvärt. Jag har åkt kortvasan en gång (30 km långt) och det var fruktansvärt. Jag hade haft 2-3 dagar att träna längdskidor på innan jag åkte, mina triceps krampade efter 11km (när jag alltså hade 19 km kvar) så det var mer att jag gick med skidorna i snön än någon form av åkning. I nedförsbackarna pratade jag högt med mig själv och upprepade termen “Stå kvar, stå kvar, stå kvar” och trots att mina abduktorer låste sig i kramp i nedförsbackarna så trilla jag faktiskt bara en gång i en pytteliten backe där det var blankis.

Approachen till Vasaloppet är mycket smittat av den upplevelsen. Jag köpte tex en begagnad skierg redan i mars och började smått använda den en gång i veckan, så jag skulle kunna växla upp mer i skiergträningen efter Ironman. För att kunna åka mer skidor när utesäsongen drar igång investerade faktiskt jag och min fru även i ett skidkit till vår barnvagn, så att jag kan åka skidor med min dotter Milla, precis som att jag sprang mycket med Milla inför Ironman. Skidor/stavar tar jag samma som jag åkte kortvasan med för 5 år sen, men jag unnade mig ett par begagnade pjäxor för 500kr som inte är 3 storlekar för små, vilket mina förra pjäxor var.

Annars blir det mest att få in så många kilometer som möjligt både på skierg och skidor. Jag har skaffat säsongskort på lokala konstsnöspåret och har i skrivande stund gjort 4 pass där, vilket kändes bra. Min familj ska också spendera 9-13 Januari i Sälen med mina svärföräldrar och där är tanken att jag ska träna som en idiot.

Såhär kan jag inte posera utan aerobars 🙁

Next up: Vätternrundan
Vätternrundan består av 315 km cykling runt just Vättern med start och målgång i Motala. 315 km är jäkligt långt och min största nojja inför detta är egentligen att man inte får ha aerobars på cykeln, vilket gör att armarna inte kommer kunna vila på samma sätt. Lyckligtvis har jag all utrustning till Vätternrundan sen tidigare. Tanken för mig på Vätternrundan är att försöka hjälpa två kompisar genom att agera vindskydd i några timmar, innan jag troligtvis sticker iväg på egen hand. Har ingen tidspress så kul om man kan vara lite till hjälp.

 

Simma bör man, annars dör man. Bokstavligen.

Vansbrosimningen – Den lättaste delen
I aspekten att “bara komma runt” är vansbrosimningen det absolut lättaste momentet. 3 km simning i Vansbro är kortare än simningen i en ironman så detta är verkligen no biggie från min sida. Jag behöver ingen ny utrustning eller liknande för detta loppet heller. Har inte mycket mer att säga om det.

 

Jag och min fru efter korta Lidingöloppet 2019!

Last but not least: Lidingöloppet
Lidingöloppet blir (förhoppningsvis) avslutningen på detta äventyr, som då består av 30 km löpning i terräng med den fruktade Aborrbacken på slutet. Jag har sprungit korta lidingöloppet tidigare och en sak jag tydligt minns var att det var rätt svårt att springa om pga de smala vägarna man springer på. Därav blir det rätt viktigt att seeda sig inför loppet, vilket då innebär att man visar ett tidigare resultat för att få lämplig startplats utifrån hur snabb man är. Detaljer till hur seedningen går till i lidingöloppet kan man läsa om här.

 

Efter allt detta kommer jag förhoppningsvis kunna skryta om att jag har gjort en svensk klassiker, som typ 100 000 andra svenskar redan har gjort. Då blir jag unik, precis som alla andra alltså.

/ Daniel Dalerhult

Daniel Dalerhult

Liknande inlägg