Bästa tandskyddet?

 

Vi avbryter konditionsbloggandet för ett viktigt meddelande!
Häromdagen skickade min vackra kompis en selfie på sitt numera inte riktigt lika vackra leende. Min kompis hade nämligen varit på en Brasiljansk Jiujitsu träning och inför sista ronden hade han tagit ur tandskyddet för att dricka och glömt sätta i det igen. Som den otursfågeln han är så ledde en sak till en annan under ronden och han slog ut en halv framtand.

Ett leende bara en mor kan älska.

Jag trösta han lite med att det är en coolare historia än när jag slog ut en halv framtand för att jag duckade ned i handfatet när jag hade vattenkrig med min syster i barndomsåren.

Hur som helst började jag direkt efter detta kolla upp om det är någon större skillnad när det kommer till dom moderna tandskydden kontra det billigaste på marknaden. Jag köpte nämligen mitt första tandskydd för ca 20 år sen och jag vet inte hur många tandskydd jag tvingande min stackars mamma att köpa innan vi lyckades forma tandskyddet bra. Det är nämligen en hel vetenskap, iallafall för min konstiga mun. Men jag har aldrig riktigt kollat om det faktiskt finns skillnader i mer moderna tandskydd gällande säkerhet.

Först och främst: Tandskydd är exakt som en cykelhjälm. Den skyddar bara om du faktiskt har den på. Alltså: Ha en hjälm eller ett tandskydd du faktiskt tänker använda. Tänderna får 99,7% mindre påverkan vid en smäll om du har ett tandskydd på dig kontra om du inte har det (1). Så ha för fanken på ett tandskydd på dig vid risk för smäll! Detta gäller allt ifrån brottning, hockey, amerikansk fotboll, boxning osv.

Vissa tycker tex att tjockare tandskydd kan vara obehagliga att ha på sig (försämrad andning eller kräkningskänslor) Jag har aldrig haft något problem med detta, men om du är en sån person är fortfarande ett tunnare tandskydd mycket bättre än inget tandskydd alls.

Det finns som sagt flera olika tandskydd på marknaden. Den vanligaste modellen är tandskydd som man lägger ner en liten stund i kokande vatten för att sedan ta upp dom ur vattnet och sedan bita i tandskyddet samtidigt som man suger på det. Efter en stund sköljer man sedan det i kallt vatten och vips så har du ett tandskydd format efter din mun. Dessa tandskydden är billiga, kostar ca 100-300 kr för etablerade märken och skyddar väldigt bra. Enda nackdelen är just att passformen inte är helt perfekt. Det går att få tandskydd som är helt skräddarsydda till sig hos tandläkaren. Då tar tandläkaren röntgenbilder och bygger ett tandskydd specifikt för dig. Passformen blir då betydligt bättre, vilket gör att många upplever förbättrad andningsförmåga och mindre obehag av att ha på sig tandskyddet(2). Nackdelen? Jo nackdelen är att dessa tandskydden kostar ca 5000kr. så det är inget en glad amatör har på sig, men om ditt levebröd är hockey, boxning eller liknande så vill man såklart ha ett tandskydd med optimal andningsförmåga.

Shock Doctor Gel Max


Finns det något tandskydd som är bättre än något annat då?
Jag har letat runt lite och den enda studien eller vettiga testet som jag lyckades hitta var en som jämförde de rätt populära tandskydden Dita, Stag, SISU och Shock Doctor. Man sköt en landhockeyboll i ett rör ner mot en tandmodell som hade dessa tandskydden på sig. Man ökade höjden tills att tandmodellen gick sönder och sen kollade man vilket tandskydd som då skyddade tandmodellen för hårdast smäll.
Segrare? Shock Doctor Gel Max. Ett tandskydd för typ 2-300 kr som jag beställde direkt efter jag hade läst testet. Detta är såklart bara ett test, men det är också det enda testet jag kunde hitta.

Smarta tandskydd
En frän sak att nämna är att det numera även finns “smarta” tandskydd, som kan koppla upp sig mot en telefon och registrera smällar osv. Dom är givetvis svindyra, ca 5000kr, men World Rugby började med en rätt rejäl satsning på detta i slutet av 2023(4). Eliten inom rugby kommer behöva ha sådana här tandskydd på sig både under träning och tävling. I tävlingssituation kan läkarna på sidan av planen få notifikationer om kraftigare smällar och kan då kräva att en spelare får lämna planen för undersökning av tex hjärnskakning. Eftersom tandskydden också används under träningstid kommer man också få massa data på vilka övningar som genererar störst smällar och coacher kan då också lägga upp träningen efter hur ofta man anser det vara nödvändigt att använda sig av övningarna med störst risk, men också baserat på om man ser att många i laget tog lite väl hårda smällar dom senaste träningarna. Helt klart intressant!

Orb Sport Smart Mouthguard



Referenser:

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28231638/

2.https://sportsmedicinehttps://www.researchgate.net/publication/353432739_Comparing_Boil_and_Bite_with_Customized_Mouthguard_Based_on_Subjective_Experience_of_Boxers_-_A_Pilot_Study-open.springeropen.com/articles/10.1186/s40798-024-00728-2

3. https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7508175/#edt12538-sec-0010

4. https://www.world.rugby/news/875212/world-rugby-integrates-smart-mouthguard-technology-to-the-head-injury-assessment-as-part-of-new-phase-of-global-player-welfare-measures

 

Daniel Dalerhult

Liknande inlägg