Vad passar dig till ditt hemmagym?
Vad passar dig till ditt hemmagym?
Jag har bott på sju adresser i mitt liv. På sex av dem har jag haft ett hemmagym. Min träning mot att bli världsmästare i bänkpress börjades således också i ett sparsamt tilltaget hemmagym. Nu återigen har jag utrustning i hemmet för att träna. Allt jag valt har jag val omsorgsfullt sett till funktion och pris. Här kan du läsa mer om Mitt hemmagym. Allt där är valt för att kunna träna för fortsätta höra till världseliten i bänkpress. Det är ett rack, ett falk, en bänk, en skivstång och vikter. Mer än så behövs faktiskt inte. Sen är mer inte alls fel!
Här ska jag skriva och de lite tips på träningsutrustning du kan ha i ditt gym och du vill träna mot att bli starkare. Beroende på nivå, yta och ambitioner finns en uppsjö av utrustning hos Nordic Fighter där jag köpt min utrustning. Handel genom denna länken nordicfighter.com?acc=bankpressnu och jag får en del av kakan. Använd också koden: bänkpressnu för att få 5% rabatt på hela sortimentet.
Lyftarflak
Flaket jag har är ett tävlingsflak. Det är 40 mm tjockt med en yta på 2,5 x 3 meter med en stålram som håller ihop det. Det kostar ordinarie pris ink moms 9445 kr, sen finns 30 mm tjock golv för 7449 kr. Här har vi dock massor med alternativ! Du kan likaväl använda dig av pusselmattor. De finns från 1omm upp till 40mm i tjocklek och är 1x1m till ytan. Om du ska lyfta med klädda vikter och inte järn klarar du dig på 30 mm gott och väl. Ytan för att ha en ställning och bänk på bör vara 3×2 meter, så 6st mattor. Komihåg att ytan du lägger mattorna på bör vara betong eller förstärkt golv om du ska dra marklyft på det.
Flak alternativ 1
25mm golv 3×2 meter = 3414 kr
Flak alternativ 2
30mm golv 3×2 meter = 3756 kr
Flak alternativ 3
40mm golv 3×2 meter = 4896 kr
Flak alternativ 4
BASIC LYFTARPLATTFORM 2 X 3M – 3 CM HÖG = 6645 kr
Är du intresserad av samma flak jag har så maila alexander.hjelm@nordicfighter.com
Ställning
När man ska välja ställning finns otroligt många delar att se till. Hur mycket plats har du? Vilka funktioner vill du ha? Hur noga ska du kunna ställa in höjden? Sen givetvis vad får det kosta? Här finns väldigt många olika varianter och nivåer. Jag valde en väldigt enkelt, inte den billigaste dock, men enkel. Jag vill kunna ha funktionen av safety racks. Säkra pinnar som fångar stången om jag misslyckas i ett lyft. Detta är något man kan snickra ihop själv om man nu så vill, men jag ville ha med mig ett par rejäla och praktiska. Har du plats kan du ta en corssiftt rigg och sätta ihop själv med massa olika finesser att bygga på. Marcus Yngvesson, sveriges starkaste man gjorde så och har det i sin källare.
OBS: Kolla max och mini höjd för att ha stången på den ställning du väljer
Ställning alternativ 1
SQUAT RACK / DIP STAND ADVANCED = 2346 kr
Ställning alternativ 2
NF POWER CAGE, HEMMAGYM = 3372 kr
Ställning alternativ 3
NF POWER CAGE, HEMMAGYM = 4206 kr
Ställning alternativ 4
THOR FITNESS SQUAT STAND MED SPOTTER ARMS HEAVY DUTY = 5319 kr
Ställning alternativ 5
THOR FITNESS FOLDABLE WALL MOUNT RACK = 5832 kr
Ställning alternativ 6
NF POWER CAGE, HEMMAGYM MED LAT/ROW ATTACHMENT = 5956 kr
Ställning alternativ 7
CROSSFIT RIGG FRISTÅENDE MODULÄR = Bygg din egen ställning
Bänk
För mig är det viktigaste med en bänk att den givetvis då är stabil och tål att jag ligger på den, men även måtten. Måtten vill jag ha likt eller så lit som möjligt på de bänkar jag kommer tävla. Nu råka det vara så att det finns mängder med bänkar att välja på i alla prisklassen. Den jag valde var faktiskt den isär klass billigaste på 1035 kr med rabatten. Nackdelen med den bänken dock är att den är lite klen i ändarna, så man kan inte hoppa upp och landa på kanten av bänken. Det finns starkare bänkar som också är reglerbara med rätt mått för att tävla på med. Marcus Yngvesson, sveriges starkaste man kör med TF STANDARD, FID BENCH.
Bänk alternativ 1
NF RAK TRÄNINGSBÄNK = 1035 kr
Bänk alternativ 2
HD UTILITY BENCH = 3096 kr
Bänk alternativ 3
TF STANDARD, FID BENCH = 6831 kr
Skivstång
När det kommer till skivstänger så finns det flera olika att välja på i Nordic Fighters sortiment. När det kommer till själv styrkelyft delen så finns egentligen tre alternativ. Ska du bara komma igång och lyfter inte alls tunga vikter. De vill säga inte 200 kg eller över finns en bra billig stång till dig. Den tar max 220 kg och är 1 millimeter smalare än en styrkelyfts stång. Om du är lite mer styrkelyft orienterad och vill ha rätt diameter, men inte håller på och lyfter närmare 300 kg med en max last på 340 kg. Så för dig som har ambitionen om att inom snar framtid lasta alla fall 300 kg och försöka på det finns en styrkelyft stång som tar upp till 750 kg. Välj stång baserat på var du är i träningen och efter din kapacitet.
Stång alternativ 1
Tränings skivstång med 220 kg max last (28 mm diameter) = 945 kr
Stång alternativ 2
Styrkelyft skivstång med 340 kg max last (29 mm diameter) = 1624 kr
Stång alternativ 3
Styrkelyft skivstång med 750 kg max last (29 mm diameter) = 3172 kr
Små (Lätta) viktkakor
Med hemma gym så tycker jag att man kan skippa att ha järnvikter som stora vikter. Det låter, smäller och gör större skada. Dock så finns ingen anledning att inte ha det när det gäller de små vikterna. Själv tog jag gummi på alla mina viktakor lite för sakens skull, men det finns pengar att spara här om man kan nöja sig med järn. Under 10 kg tycker jag de flesta borde klara sig utan fullstora vikter. Allts viktkakor som inte är 45 cm i diameter. Så från 5 kg och neråt går det bra med mindre vikter. Här är lite alternativ för viktkakor lättare än 5 kg.
Små viktkakor alternativ 1
Järnvikter 1,25 – 5 kg = 47 kr- 161 kr
Små viktkakor alternativ 2
Järnvikter klädda i plast 1,25 – 5 kg = 56 kr – 199 kr
Små vitkakor alternativ 3
Gummivikter 1,25 – 5 kg = 56 kr – 256 kr
Stora (Tunga) viktkakor
Ska du träna hemma och slå ner stången i golvet så rekommenderar jag klädda skivor. Det smäller mindre, låter mindre och gör mindre skada. Här har Nordic Fighter flera alternativ. Jag tänkte belysa fem av dem där egentligen två bara har med färgkodningen att göra. De tre billigare alternativen är väldigt tjocka vikter. Det är därför jag inte har dem. Lastar du med 20 kg kakor så kommer du inte upp i 260 kg innan stången är full. Bortsett från det är det inga fel på vikterna, de är bara väldigt tjocka. De billigaste är helt svarta och utan logga, bara vikten står litet. De övriga alternativen har logga och vikt skrivit tydligt. Så om du vet att du inte ska lyfta över 220 kg så kan du välja alternativ 1-3. Ska du som jag hoppas lyfta mer än 260 kg bör du gå på alternativ 4-5 för att få plats på stången.
Sen om du vill att det ska vara så flådigt att du vill ha dem färg kodade är det alternativ 3 och 5 som gäller. Jag har själv alternativ fyra. Tycker det ser bra ut med helt svart och kände inte heller att det var värt att betala extra för färg kodat.
Stora viktkakor alternativ 1
Helsvarta tjocka 10-25 kg = 375 kr – 755 kr
Stora viktkakor alternativ 2
Svarta tjocka med vit text 10 – 25 kg = 474 kr – 850 kr
Stora viktkakor alternativ 3
Färgkodade tjocka med vit text 10 – 25 kg = 474 kr – 1044 kr
Stora viktkakor alternativ 4
Svarta tunna med vit text 10 – 25 kg = 550 kr – 1225 kr
Stora viktkakor alternativ 5
Färgkodade tunna med vit text 10 – 25 kg = 660 kr – 1472 kr
Skivstångslås
Här behövs inget extremt. Vi vill enkelt kunna låsa fast vikterna och jag är stark förespråkare till plastpåsen. De sitter på bra och är lätta att ta på och av. Fjäderlåsen är några kronor billigare, men vi pratar inte ens 50 kr. Så mitt alternativ här är ett enda. Vill man kolla på övriga lås kan man det här SKIVSTÅNGSLÅS
Skivstångslås alternativ 1
OLYMPIC BAR CLIP 50MM = 113 kr
Så! Där har du fått en summering av lite tanker kring hemma utrustning samt de alternativen jag kan rekommendera. Givetvis kan något annat passa dig inom dessa olika kategorier. Men du kan få mycket för pengarna helt klart och du kommer långt på vikter, skivstång, bänk, ställning och någon form av flak.